2022-04-21

Henry Millers - Om den Luftkonditionerade Mardrömmen

Henry Millers Perspektiv från 1939

Alltid intressant att ta del av andra perspektiv. Henry Miller verkar ha varit föregångaren till dagens Greta Thunberg. Hans perspektiv på fria människor är intressant, boken blev först publicerad 1945.

Det finns något romantisk över sådana här texter och det får en att reflektera och fundera en stund. Visst lever vi människor i ett väldigt annorlunda liv än övriga djur. Många gånger frånkopplade från vad som är viktigt och vi tar mycket för givet. Många gånger frånkopplade från Naturen. De flesta av oss lever ett ganska bekvämt liv jämfört med att leva som grottmänniskor även om vi inte är så fria som vi kanske tror. Dock får de flesta av oss gå till något ställe för att dra in pengar till brödfödan. Kanske inte alltid så trevligt. Luftkonditionering fanns alltså redan 1939.

Jag fick tipset att läsa Henry Miller av Mike Mentzer (tyvärr avliden) som jag anser framstår som en intelligent tänkande människa. Han rekommenderade lite böcker som jag betar av. Alltid bra att ta del av andra perspektiv och Henry skriver en genomtänkt text. Vackert på många sätt, men han verkar tycka att våra liv är tråkiga. Jag ska fortsätta läsa och se om jag förstår vilket samhälle Henry skulle velat haft.

Miller H. (1948) Den Luftkonditionerade Mardrömmen. Hugo Gebers Förlag.

Översättning Sten Söderberg

Orginalets Titel: The Air-Conditioned Nightmare

(s. 28) Här ett utdrag:

Jag måste färdas omkring tiotusen miles innan jag inspirerades att skriva en enda rad. Allting som är värt att säga om det amerikanska levnadssättet skulle jag kunna få in på trettio sidor. Topografiskt sett är landet överväldigande—och skrämmande. Varför skrämmande? Därför att ingenstans eljest i världen skilsmässan mellan människan och naturen är så fullständig. Ingenstans har jag mött ett så dystert, enformigt slags liv som här i Amerika. Tråkigheten når här sin höjdpunkt. Vi är vana att betrakta oss själva som ett frigjort folk, vi säger att vi är demokratiska, frihetsälskande, fria från fördomar och hat. Detta är smältdegeln, platsen för ett stort mänskligt experiment. Vackra ord, fulla av ädla, idealistiska känslor. I själva verket är vi en vulgär, påträngande massa vars lidelser lätt piskas upp av demagoger, tidningsmän, religiösa kvack-salvare, agitatorer och dylika. Att kalla detta samhälle av fria människor är hädelse. Vad har vi att erbjuda världen utöver överflödande byte, som vi hänsynslöst roffar från jorden under den dåraktiga förevändningen, att denna vansinniga verksamhet representerar framåtskridande och upplysning? Möjligheternas land har blivit den meningslösa svettens och stridens land.” – Henry Miller – Den Luftkonditionerade Mardrömmen


Är det till exempel galet att vi har uppfunnit luftkonditioneringen och kan hålla en komfortabel temperatur? Likväl som jag uppskattar värmen där jag bor. Om vi inte producerat alla dessa saker som folk är villiga att betala för, vad skulle vi gjort i stället?

 Leva som samlare och jägare? Slagits med andra stammar i jakt efter föda? Efter att tittat på några säsonger av ”Naked and Afraid” framstår survival-livet inte så eftertraktansvärt i mina ögon. Ganska tufft liv, med en betydligt kortare livslängd. Kolla in serien, rekommenderas. Lite tuffare än Robinson.

(P. 257)

Hettan steg snett uppåt som Jakobs stege skådad genom bucklad spegel. Solen hade blivit en blodig omelett, som stekte sig själv frasig.

Annorlunda sätt att beskriva solen. Vackert på något sätt.

Miller skriver väldigt romantisk text, vacker text, konstnärlig text. Jag gillar han sätt att skriva, men jag är skeptisk till hans idéer.


Snart ska jag läsa vidare och försöka förstå Henry. <3 :-)


2022-04-03

Podcast om boken "Atlas Shrugged"

Svensk Podcast om Ayn Rand värd att lyssna in

 [OBS! JAG SKREV DET HÄR INLÄGGET FÖR 6 ÅR SEDAN OCH HAR NU UPPDATERAT OCH VÄLJER ATT PUBLICERA. LÄS DET INTE OM DU INTE HAR ETT ÖPPET SINNE ;)]

Det är ett ganska roande avsnitt dom producerat! Speciellt när dom förenklat ner historian väldigt kort och beskriver den,,, eftersom den på sätt och vis låter väldigt konstig (och dumt rolig) då. Klart värt att lyssna in, även om jag tycker dom förlöjligar sig lite väl.. (läs gör sig rolig på Ayn:s bekostnad) över dess innehåll för att dom förmodligen inte vågar sticka ut haken såsom Ayn Rand själv gjorde med sina beskrivningar av karaktärer. 

The educated differ from
the uneducated as much as
the living differ from
the dead.
- Aristotle

Ayn Rand förkastar ofta Socialismen i sina böcker, hon växte upp kommunism och hon såg vad den ideologin gick för. Socialismen utgår i grunden från något slags kollektivt mål. Där individen offras till gruppen. Hon var emot att ditt moraliska syfte i livet är till för andra människors välbefinnande snarare än ditt eget.  Hon avvisar alla former i hennes ögon onödig statsmakt. Hon förkastade alla former av stat som är involverade i någon annan aspekt än att skydda oss. Hon ville ha fungerade polis och rättsväsende och hon avvisade anarki.

I think her philosophy challenges everything, it really does. It shakes up the world. It challenges so many of our preconceptions. It challenges so many of things that people take for granted as truth.” – Yaron Brook, (Why do people dismiss Ayn Rand?, 2020)

Hon älskade USA:s grundläggande koncept (därför hon flydde dit från Ryssland), och ansåg att självständighetsförklaringen (Declaration of Independence) i stora drag är nära perfekt som politisk dokument med tanke på att det var så många olika politiska viljor som producerade det, förutom slaveriet förstås.

Hon är också en stor förespråkare för rationella tankar och användandet av logik och förnuft i sitt sätt att tackla livet.

Atlas Shrugged är ingen bok (enligt min mening) man förstår om man inte är redo, man måste bli redo och det kan ta olika lång tid. En del blir det aldrig redo. Det är nog en fördel om du är intresserad av olika idéer och hur ett samhälle och människas incitament fungerar. Ju mer man läser hennes arbete desto lättare blir det.

The high-minded man
must care more for the
truth than for what
people think.
- Aristotle

Ayn Rand kom en bra bit med sin tankeverksamhet, men hon kom inte hela vägen. Hon menade att det återstår massor med arbete inom filosofi. Många har tagit de bra bitarna i hennes filosofi och det är nog så man ska försöka se det. Plocka russina ur kakan. Men om du har ett nyfiket intellekt så är mitt råd att kolla in hennes arv.

Nåväl.. Några har nog läst boken väldigt snabbt (typ väntande i Hallsberg i väntan på SJ). Första gången jag läste den här boken förstod jag inte heller vad som skulle vara så bra i den, jag orkade inte ens läsa ut den. Andra gången ca 10 år senare var jag mer redo, och gillade den.

Många tror att hon bara gillade rika människor, ment Ayn Rand var kritisk till rika människor som inte gör något vettigt med sina pengar. Hon gillade produktiva människor, för det är så civiliserade människor kan överleva.

Bild på Atlas



År 2016 när jag skrev det här inlägget fick jag infall och googla lite på om det fanns någon svensk podcast som fokuserade på något om Ayn Rand, den starka kvinna med starka åsikter och intressant, skarpt intellekt.

Jag hittade då ett avsnitt av Flumskolan som diskuterar boken Atlas Shrugged. Svensk titel  "Och världen skälvde". Det var ett ganska roande avsnitt. De tar en kritiskt ansats och skrattar åt mycket som finns med i Atlas Shrugged.

http://podtail.com/podcast/flumskolan/ayn-rand-och-varlden-skalvde/ (Obs, fungerar inte längre)

Några år senare när jag hittade på detta inlägg fungerar inte länken längre och nu verkar dom ha klippt bort lite av det jag skrev av då. Allt i den politiska korrekta andan vi lever i sen ett gäng med år antar jag.. 


Tre personer medverkar i det här avsnittet som hade ungefär texten: Säsongsavslutning! Vi tar på oss studentmössan och läser böckernas bok. Liv Strömquist (serieskapare) och förläggaren Johan Hilton (Atlas förlag) förlorar sig i Ayn Rands övermänniskoepos "Och världen skälvde" (1957).
Johannes Klenell leder programmet.

Precis som Jordan Peterson tycker två personer medverkar i poden, att karaktärerna är lite för enformiga, lite för ideala kanske. Jag kan delvis hålla med, men den är inte skriven för att karaktärerna ska vara superintressanta, utan mer som ideal. En person som är väldig oberäknelig, karismatisk och fascinerande passar utmärkt i drama. Det här boken har mer karaktär av filosofisk underton, eller ideologi. Peterson skulle kanske kalla det för propaganda.

Tror det är Johan som pratar
7.55 "Dom är så tråkiga dom här karaktärerna" [. . .]//Personen raljerar //"Försvara själviskheten, försvara egenmakten, men det intressanta med Francisco är ju ändå att han långt in, åtminstone dom 800-900 första sidorna, tillslut slutar man ju faktiskt räkna; att han är ju någon form av undercover agent för den här stora,, ska man kalla det smurfby för kapitalister.
Dom har gömt sig uppe i klippiga bergen där dom har sagt nej till allt vad den äckliga solidariska världen heter och där man skapat sin egen lilla utopi."

9.45 "Många karaktärer är lika på det sättet. Att dom är väldigt snygga, driftiga, och att dom gillar att ha, så här, väldigt, väldigt långa oavbrutna filosofiska resonemang som är så hära,10 sidor långa //Liv blir avbruten//

-         -  I bästa fall skulle jag säga

-          - Ja i bästa fall. Men det är mycket, så hära, att dom är på en fest och en öppnar munnen och berättar ’vad är pengar’ och sen 40 sidor senare någon annan svarar.

-          - Men praktiskt taget så finns det bara två människotyper hos Ayn Rand. Det finns dom här männen, Francisco, Hank Reardon och sedan finns ju John Galt. Och dom är ju bildsköna, dom är atletiska. Dom ser ut som antika statyer. Dom är perfekta på alla sätt och vis. Och dom är alla egoister i någon bemärkelse. Sedan så finns dom här andra, socialisterna, filantroperna, socialtanterna, dom är mina favoritexempel. När det dyker upp en social tant som är grå, och dräglar när hon pratar och liksom så där. Och det är så alla är. Att alla som Rand inte håller med, blir överviktiga, har fet hy, sladdriga underläppar, spottar när dom pratar och dom pratar ALLA med gälla röster.

-         - Ja, så här; svettfläckar under armarna, geleartade, dallrande underarmar.

-          - Och det är detta som gör att hon blir så tråkig. Hon kör bara på."

Dom tycker inte att karaktärerna får något motstånd. Förutom facket då. Hur Rand avskyr när anställda gör anspråk på att få del av kakan.

Mycket underhållande att lyssna på faktiskt.

Programledaren kommer in på att Ayn tog en konstpaus genom att Henry och Dagny åter på semester och ägnar 70 sidor åt att kolla fabriker och gruvor.

Johan kommer in och säger 
"Jag vet inte, men vi önskar alla att hon inte hade gjort det. För att det är några av de här riktigt tråkiga elementen i Atlas Shrugged. Det är rakt igenom en tråkig bok, men där är det nästan så att hon excellerar i tråkighet."
Liv kontrar med: 
"Det är uppenbart att det ska visa att hela landet har förfallit liksom på landsbygden. Det är roligt. Det är att Dagny har inte tagit semester, någonsin i sitt liv och då föreslår hennes älskare, den här stålmagnaten, att dom ska åka på en romantisk semester. Och då åker dom runt."

15:00
Dagny och Henry Reardon åker runt och tittar på nerlagda gruvor på sin semester.
De träffar olika fattiga på vägen.
Bland annat en oerhört ful gravid kvinna och det finns vissa misogyna drag i boken.

Tror Liv läser ett stycke ur boken
Dagny hade studerat henne några minuter. //Det här en fattig kvinna som kommer ut ur ett hus //Den oformliga svullnaden såg inte ut som resultatet utav ålder eller vanvård, den såg ut som graviditet. Detta verkade omöjligt men när hon såg efter närmare upptäckte Dagny att kvinnans dammfärgade hår inte var grått och att hennes hud var nästan utan rynkor. Det var bara att de tomma ögonen och de krumma axlarna och sättet att hasa sig fram som gav intrycket av senilitet.


Hahahah, jag tyckte detta var mycket kul att höra. Det är ju humor i det där!

Liv fortsätter: "Det är inte den strålande bilden av gravida vi ser här. Utan en oerhört ful kvinna."

(Ayn Rand själv fick förövrigt aldrig några barn)

Liv fortsätter
15:45 ”Reproduceras på ett äckligt sätt och inte vill tjäna pengar. Det värsta som händer här är att hon (Dagny) kommer på att dom här människorna använder inte pengar och det är största chocken. För hon vill muta dom till att dom ska berätta någon vägbeskrivning eller någonting och då säger dom så här: ”Näh vi använder inte pengar, vi har bara byteshandel.” Och det är liksom sista tecknet på en på en total degeneration hahah.

Det är välkänt att Ayn Rand gick amfetamin vid den här tiden, hon jobbade hårt med sina böcker och kände sig produktiv när hon kunde hålla sinnet uppe. Som jag förstått det gick hon på två piller om dagen, utskrivet på recept från en doktor., precis som många ADHD personer gör idag som också tar amfetamin. Liv fortsätter:

Jag tycker ändå att.. nämen, det är ett faktum att när Ayn Rand skrev den här boken så tog hon väldigt mycket amfetamin, som på den tiden var lagligt. Och man märker det, alltså att folk som tar tjack pratar väldigt mycket och väldigt fort, och är väldigt mångordiga. Det så kallade ”tjackbabblet”, //hon skrattar, vilket även jag gör// . Och det är lite det man känner sig utsatt för i långa perioder här. Det här oerhörda tuggandet.. Du har redan sagt det här, ’jag vet!’. På all upptänkliga sätt, du har använt alla verb, eller använder samma adjektiv.

De pratar om huruvida det här med järnvägen känns relevant idag och Liv flikar in en bra poäng:

Men kan man inte säga att det handlar om SJ? Oerhört samtida. Det handlar om SJ:s sönderfall.


Liv fortsätter senare
23:00 ”Hon hatar ju Indianer t.ex. privat (hihihih) och sen hatar hon den här gravida kvinnan, indianerna, allt det som hippies håller högt hatar ju hon. Och det tycker jag känns oerhört 50-tal att man förlitar helt på teknikens frälsning och det finns ingen tanke som går ut på att människan är en del av att ett ekosystem.


Henry Reardon tycker inte att han behöver bry sig om Lilians känslor pga hur hon betett sig. Hon drivs av kortsiktig självviskhet vs Reardon som drivs av långsiktigt själviskhet.

26.00 Lillian framställs som gnällig, frigid, vänster, fast på ett orimligt vänster sätt för hon älskar verkligen juveler. Hon älskar pengar och dra nytta av Reardons imperium. Hon är politisk korrekt.
Det som händer är att Reardon inleder en affär med Dagny istället. Sen upptäcker Lilian det och blir arg. Rädd för att förlora allt som Reardon försett henne med. (Behandlat honom som skit inför andra osv). Åtminstone framställs hon så i filmerna (Atlas Shrugged).

Avsnittet Liv läser nedan handlar om själviskhet. Känslan av att man inte behöver bry sig om någon annans känslor. Liv tycker det är ganska intressant skrivet.

//Liv tolkar det som att det gäller alla människor, men Hank (Henry) skulle inte bete sig så mot en kvinna som behandla honom bättre (min tolkning). Lillian har framställts delvis som en blodsugande parasit.//

27:00 ”Det var känslan av frihet, som om han stod ensam i en oändlighet. (Detta att han inte behöver bry sig om att hon är arg på honom för att han är otrogen.) Det var som att han stod ensam i en oändlighet av frisk luft utan att minnas annat än att en tyngd hade lyfts från hans axlar. Det var känslan av gränslös lättnad. Det var medvetandet om att det inte betydde någonting för honom vad Lillian kände. Om hon led eller vad det blev av henne och mer än så. Det är inte bara saknaden av betydelse, han kände som i ett klart skimmer den skuldlösa vetskapen om att det inte behövde betyda någonting.


Liv fortsätter ”Det är rätt så intressant tycker jag. Alltså den inställningen.” Hon tror åter det handlar om tjacket.

//Anledningen till att Henry tänker så här är för att han anser att vänstern med sin politiska korrekthet är så fel ute enligt objektivism, att det tillhör de onda helt enkelt. Han tycker inte dom lyssnar på bevis, fakta och resonemang //


Johan klargör att han tycker Ayn är 'Koko' men tycker det finns vissa delar som är okey.
Han tycker om den sexuella frigörelsen i Ayn:s böcker
0:29:00
Sen säger han att hon med frenesi ”hon hatar moralisk institution, hon hatar moralism. Hon hatar människor som på ett eller annat sätt försöker begränsa hur människor ska leva i sitt privatliv.
Och jag menar det är ju faktiskt väldigt sympatiskt.

Det sista vet jag att hon tyckte, däremot har jag inte alls tolkat henne som negativ till moral och etik.

0:31:00
När du tar emot pengar som betalning för ditt arbete gör du det bara för att du vet att du kommer att byta dem mot produkter av andras insatser. Det är inte tiggare eller plundrare som ger pengarna deras värde, det var varken en ocean av tårar eller alla kanoner i världen kan förvandla det där pappersbitarna i din plånbok till det bröd du behöver för att överleva morgondagen. De pappersbitarna som borde varit guld är ärbarhetens signum. Tecken på hederlighet. Det anspråk på deras energi som producerar. Din plånbok är uttryck för hoppet att det någonstans i världen finns människor som inte sviker där moraliska principer som är upphovet till pengar.

Pratkvarnen till kille måste då in (försöka skoja till det?) och kommentera att det inte kan finnas något värre jobb än att översätta denna bok. Vilket antyder att killen inte har en aning om de vedervärda jobb som finns där ute.

Jag skulle med glädje översätta Ayns bok. Du ser hur olika vi ser på saker.

52:00
I slutet av inträder Programledaren som anser sig har kokat ner och tolkat ett längre tal i boken till 3 punkter:
Socialismen = antiliv
Tro på den fria människans inneboende godhet
Om ni inte tror på den fria människans inneboende godhet då förtjänar ni att dö.
Han frågar dom andra "Känns det rimligt?"

Det är bara ett tecken på hur lite den här killen har förstått i att lägga Ayn Rands pussel. Du får lyssna in och höra vad dom säger!

Liv får även frågan vad hon lärt sig från boken, hon svarar:

"Don't do drugs."


Ur underhållningssyfte: Klart rolig podcast att lyssna på, riktigt roande avsnitt! .. Jag är dock antagligen för ignorant för att förstå deras inneboende och oerhörda kunskap, verkar så.

Ur intellektuellt syfte: Skippa, min åsikt är att du blir inte smartare eller klokare av lyssna på detta! :)

Referens

Flumskolan [Podcast], (maj 2013). Ayn Rand "Och världen skälvde". Website: https://podtail.com/podcast/flumskolan/ayn-rand-och-varlden-skalvde-2020-07-28/

Lex Clips [Youtube channel], (nov. 2020). Why do people dismiss Ayn Rand? | Yaron Brook and Lex Fridman. Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=bOsJtZ0CIu4