2014-03-24

Boende: Vilka kvaliter bör ett hem bestå av?

Hur vill du bo?


Är det viktigt för dig att bo stort med gott om utrymme? Kanske är det din dröm att bo på något sätt? Kanske vid vattnet? Säkerligen har du tankar och åsikter kring boende. Vi är alla olika och det som skrivs nedan passar långt ifrån alla. Allt beror på vilka prioriteringar som är viktiga för oss. Det är ett ämne som har lika många åsikter som det finns människor.

Men.. Kanske behöver du allvarligt överväga om ditt nuvarande boendearrangemang är optimalt för att kunna leva som du vill.

I min längtan efter mer frihet och glädje så kan mitt boendeval inte svälja något stort och flådigt på en fin adress. Snarare prioriteras enkelhet och att boendekostnaden är låg..


Vilka kvaliter bör då ett hem bestå av?
Ett hem ska vara ett ställe som känns tillräckligt tryggt. Ett ställe där man kan ladda batterierna.  Ett ställe där man kan hitta tid för lugn och ro, tid för återhämtning, och tid för reflektion. Jag brukar säga att mitt hem är min borg, där vill jag ha lugn och ro, kunna jobba på mina projekt. Väggar och tak. Lagom värme. Ström. Det bör finnas möjlighet att laga mat. Det bör finnas plats för äta, sova och ta emot en och annan besökare. Tvättmöjlighet i ett närliggande område är också viktigt. Toalett och dusch i närheten är också viktigt, liksom ugn, micro och kylskåp. Det är också en fördel om boendet ligger i närheten av sitt primära inkomstställe, vare sig det är ett lönearbete eller något annat. Om det finns någon större matbutik i närheten är också ett plus.
- -
Vi kan stolpa upp det till:
1. Närheten av arbete (som genererar inkomster)
2. Kostnad
3. Närhet till större matbutik. (=lägre transsportkostnader. Är inte beroende av bil osv.)

(Delat boende och närhet till behövande tjänster.)

- -

Själv undviker jag boende som innefattar fastighetsskötsel. Där jag bor nu har vi fastighetsskötare som underhåller grönområden. Det innebär att man slipper lägga tid på snöskottning, rensning av rabatter och annan tidskrävande underhåll. Under min uppväxt bodde jag i delvis i ett radhus och fick nog av att bara klippa gräsmattan på sommaren!

Driva upp egen mat? Jag kan mer förstå lusten av oberoendet i att odla själv och att man därför vill bo med trädgård, kanske djur osv. Jag har testat att hyra en kolonilott under några år för att driva upp ekologisk mat. För mig var det dock lite väl mycket jobb då jag övertog en kolonilott som var totalt igenväxt. Det var dock aldrig någon brist på grönsaker att äta då andra koloniägare ofta var generösa med sitt överflöd. Människorna där var även jordnära och trevliga. Kolonilotten är numera uppsagd sedan ett antal år pga. tidsbrist och att politikerna bestämt att det ska bli bostäder där framöver.. En kolonilott är annars ett bra alternativ. Är ju lätt att säga upp och låser därmed inte fast.

Tillbaks till tråden: Försök hitta människor som delar respekt, hänsyn och ödmjukhet för varandras behov. Dela sedan boendeutrymmet med dessa som du trivs ihop med och du kan halvera kostnaderna. Bygg gemenskap istället för själviskhet. Respektera varandras åsikter, försök relatera istället för att avfärda - kom överrens om vettiga "spelregler" för att trivas tillsammans.

Längtar du efter utrymme och rymd? Gå ut! Utrymme är ingen bristvara, inte i Sverige. Lugn och ro med utrymme? Gå till ett bibliotek.


Mer utrymme i ett hem är ofta inte bättre, tillräckligt utrymme är det eftersträvansvärda. Ju mindre prylar du har att ta hand desto mindre kan du bo. Större är i min värld inte bättre.  Större innebär oftast mer av allt, högre kostnader, mer underhåll, mer städning, mer prylar, mer fastlåsande. Framförallt innebär det mindre frihet och mindre oberoende. Större kan se vackert och eftersträvansvärt ut för ögat, men försök se igenom detta ”sociala status” behov. Mer saker betyder fler saker som ger problem, som går sönder, som behöver fixas, som kostar. Allt detta tar tid underhålla. Tid är värdefull! Det mest värdefulla du har!

Att hålla på och fixa och laga med saker är ett tidsfördriv för vissa och kanske känns detta meningsfullt, men finns det då inte viktigare saker att lägga tiden på? Är våra liv så stressiga i arbetslivet att vi finner ett behagligt lugn och fridfullhet i att fixa med prylarna? Ja kanske.. (Been there done that, and still doing it from time to time).

Kanske du stormtrivs på ditt arbete och inte riktigt vet vart du ska stoppa alla inkomster? Då passar kanske större boende och mer prylar dig. Härligt, grattis, du tillhör en mindre priviligierad grupp! Du kanske har råd att leja bort alla tidskrävande arbeten som du inte har lust med. Så är det dock inte på denna kant..


Jag sitter själv fastkedjad i löneberoendet som det flesta andra. Med andra ord en enkel löneslav som måste hoppa när någon i högre "rang" säger att jag ska göra det. Något som ofta suger energi istället för att ge energi.  Om du som jag känner att lönearbetet kanske inte är så tillfredställande, och du vill göra något annat än betala höga avgifter med dina inkomster, så kanske även du ser nyttan med att välja lägre kostnader och kanske lönearbeta mindre, kunna dra dig tillbaka tidigare och jobba mer med egna spännade projekt. Då är vi i samma tankebanor. Det finns så många meningsfulla projekt som jag vill få mer tid för!

Mer pengar över är lika med fler möjligheter, mer känsla av frihet. Till skillnad mot mer materiella ägodelar som istället kedjar fast och kostar tid..


Vad är dina skäl till just dina val, och hur vill du bo?

2014-03-19

Podcasttips för folk som gillar att skriva!

Hej!

Tänkte jag skulle tipsa om en podcast som jag nyligen hittat på! Jag vet ju att några av er besökare också gillar att läsa/ skriva. Kanske ni också gillar att lyssna på podcast om dessa ämnen?

Perfekt att lyssna på något när man lagar mat, skalar potatis, promenerar, vilar or whatever.

Joanna Penn är en entreprenör som gör podcast (på engelska) som handlar om att skriva böcker, publicering, marknadsföring och annat intressant. Hon är också själv författare och skriver bland annat fiktionsböcker. Hennes hemsida heter:

The Creative Penn.com
Podcast om skrivande, författeri: The Creative Penn med Joanne Penn
Hemsidan: The Creative Penn med Joanne Penn

Vid podcastsektionen finns en drös med mp3 filer att ladda ner! Joanna bjuder generöst på dessa inspirerande källor.

Nu när detta skrivs har jag bara lyssnat på tre podcast, men dom är bra!

Här finns podcastarna: http://www.thecreativepenn.com/podcasts/

2014-03-14

Var kommer fascinationen av ting ifrån?



Historiskt har mänskligt liv varit hårt. Under den äldre stenåldern var medellivslängden ungefär 33 år. Människans unika lösning var till skillnad mot andra djur att utveckla verktyg. Dessa verktyg användes för att snabba upp mänskligt arbete. Ett vasst föremål (ursprunget till kniven) användes för att skära olika material snabbare. Flintasten som användes som yxa etcetera. Desto mer utveckling desto mer tid över har vi fått. Vi behöver inte lägga någon större tid på att leta mat längre. Det går att åka till Ica och handla veckans behov på en timme. På 1700-talet uppfanns ångmaskinen och den industriella utvecklingen tog vid. Det började tillverkas många prylar som tidigare krävde massvis med handarbete, nu maskinellt istället.

Med all denna fritid som vi fått har vi börjat fylla våra liv med olika tidsfördriv. En del är så trötta efter dagens vedermödor att de väljer sitta framför en burk och titta på underhållning och en del väljer andra mer prylintensiva aktiviteter.
Eftersom ingen vill ha lägre social status (ett av våra 16 behov) än andra så tävlas det ”inofficiellt” i att bo stort och vackert, att ha en fin bil och kunna resa mycket. Det jämförs till höger och vänster, det tittas i inredningstidningar och det renoveras för fullt. För att kunna hålla uppe denna fasad av materiellt välstånd har människan ofta funnit sig tvungen att lönearbeta än mer. Så till den milda graden att idag är fritiden ganska begränsad just av att hålla hela fasaden uppe.

Varför har vi då detta behov av materiellt välstånd kan man fråga sig. Var kommer dessa känslor ifrån? Suget efter att köpa något?
Eftersom verktyg tidigare gett oss ett längre och bättre liv så finns det säkerligen en fascination av olika materiella ting. Det var ju dessa dom som hjälpte oss överleva i en förgången tid. Numera kanske överflödet av prylar mer ställer till med problem än gör nytta? För mycket prylar och för lite tid för att använda dem? För mycket prylar som kräver uppmärksamhet och behöver någonstans att husera? För mycket avgifter och kostnader för alla dessa intressen och knappt någon ledig tid?

Vart gick det fel?
… och.. Vad göra?

Första steget är att identifiera att det möjligen finns ett problem, att det finns ett upplevt behov av ting… OCH.. sen med intellektets hjälp fråga sig om det är värt det? Är det värt att bo i en flådigt stor villa om du behöver gå till ett meningslöst lönearbete för att underhålla den verkligheten? Är det värt oron och kanske sömnlösheten att behöva fundera på: ”Vad gör du om du blir av med arbetet och inte kan betala lånen på den där tjusiga villan?” Är det värt att behöva ”slicka bak (läs rövslickare)” för att hålla dig god med en chef du egentligen inte gillar för att få den där löneförhöjningen på ett par ynka procent? Är den sociala statusen så viktig att du måste gå till ett zombiearbete och låta dagarna i ditt liv rinna som sanden genom fingrarna…  

Var detta orsaken till att du sattes till världen?

Själv har börjat ifrågasätta vardagen och (de onödiga) prylarnas existens i mitt liv alltmer. Söker efter mer meningsfullhet istället. Det är dit målet är satt. Små, små steg på vägen.

Leva mer enkelt och fritt.

2014-03-12

Om att ha kontroll

“Be like water making its way through cracks. Do not be assertive, but adjust to the object, and you shall find a way round or through it. If nothing within you stays rigid, outward things will disclose themselves…” 
Lao Tzu, Tao Te Ching
 Kontrollfreaks, tillhör du dessa? Försöker ha kontroll på din vardag, försöker du kontrollera saker du har svårt att kontrollera? Vi förstår att du vill vara duktig och bli bekräftad att man alltid kan lita på dig.

Vi är nog många som jobbar i projekt med deadlines som stressar på. Det är väl just därför tidsplaner görs, för att stressa på folk och få dessa att känna sig skyldiga att uppfylla åtaganden, vare sig dom själva kontrollerar utkomsten eller inte. Det kan vara underleverantörer som inte levererar, arbeten mer komplicerade än man först trodde osv. Allt denna stress får oss ofta att vantrivas på våra lönearbeten. Undvik i största möjliga mån att ge tidsramar för projekt som du inte har stor erfarenhet av.

Att känna sig stressad är något många lätt kan drabbas av. Stress skapas dock inuti dig själv. Hur konstigt det än kan låta så väljer du själv om du vill lova massa saker du har svårt att hålla? Kanske du inte behöver lägga så mycket prestige i att alltid leverera det du tagit på dig? På något sätt använder vi stress för att hålla oss skärpta och liknar i mångt och mycket en överlevnadssituation. I längden är dock ohållbart att stressa. Det brukar sluta med att "någon går in i väggen".

Att lära sig hantera stress är något man kan jobba på. Ofta jobbar man inte bättre för att man är stressad, se bara till att ha ordning så du vet vad som måste göras och försök sedan hitta vägar för att nå dit. Finns det jobbiga hinder som är svåra att "slå sönder", så försök då gå runt dom eller kanske till och med hoppa över dom. Lär dig får kontroll på tankar. Var som vatten som flyter fram och hittar sprickor i hindren. När det är fritt flyter du fram som en stor våg, svårstoppad.

Försök inte kontrollera allting, ha förstroende och förväntan på andra att leverera, ofta löser sig problemen med tiden. Om inte belys dom ordentligt och ta hjälp av andra för att hitta en lösning framåt.
Ta ett steg tillbaka och fundera om det är värt att stressa över detta..


“You must learn to let go. Release the stress. You were never in control anyway”
Steve Maraboli

2014-03-10

Fördelar med frivillig enkelhet, minimalism



Tänkte fortsätta "tjata" om Frivillig enkelhet, minimalism. Vad innebär det?

  • Mindre med prylar att sköta om
  • Mer tid att fokusera på sitt djupare syfte- och jobba mot det.
  • Lättare att flytta, byta jobb, byta tillvaro. Lättare att bryta upp.
  • Mer tid att skapa meningsfulla relationer. 
  • Mer tid att jobba med sig själv, att utvecklas, reflektera över svagheter och metoder för att övervinna dessa.
  • Mer tid att jobba med meningsfulla projekt.
  • Mer tid att vara kreativ.
  • Generellt ger minimalism mindre med "bördor" att bära.

Intressen som passar en aspirande minimalist:

Läsa böcker eller lyssna på ljudbok/podcast – Det finns så otroligt mycket intressant att läsa! Inköp av fysiska böcker undviks i största mån. Bibliotek är bra, men saknar tyvärr många av de böcker man vill läsa. Jag har tänkt att skaffa mig en E-bokläsare (sägs vara behagligare för ögat än en datorskärm). 
Vill man göra framsteg med sitt rensande passar det att lyssna på någon intressant podcast samtidigt som rensandet pågår.. Tex en Podcast om minimalism.
 
Skriva/reflektera/blogga. Visst är det bra att göra anteckningar på mobilen eller i en journal, men överlag så föredrar jag en riktig dator att skriva på. Riktigt tangentbord, plus det går att göra så mycket mer på en dator. Tänka på "papper".
En snabb laptop med tillgång till Internet.Helst en behaglig extra skärm att lägga ögonen på.
Att få ner sina tankar på papper gör en ofta mer klarsynt. Och det är lättare att få ett sammanhang. På något sätt känns det enklare att kasta en pryl om jag skrivet ner att den ska kastas. Det blir mer legitimt.

Träning av kroppen, styrketräning blandat med gruppass. Att göra sig riktigt andfådd sägs förbättra inlärningskapaciteten. Själv kör jag på Friskis eller sommartid utomhusgym, tycker det är skoj. Det behövs förstås lite träningskläder att variera med, men shorts och funktionst-shirtar tar väldigt lite plats. Enda nackdelen är väl att intresset kräver tillgång till tvättmaskin/tvättstuga då det blir mycket att tvätta..

Äta bra mat - säger sig själv att detta är vettigt. 

Fotografera/dokumentera - Att leta vackra omgivningar är att leva i nuet. Fantastiskt. Ett plus är att det passar extra bra om man bloggar och behöver lite bilder. Att bli bättre på att ta bilder är också kul.

Om man fortfarande känner behov av köpa något, hitta bra "affärer"/"deals", handla på börsen (finansmarknaden). Att undersöka ett företag, dess människor, deras tjänster eller prylar är mer allmänbildande än att köpa fysiska ting. Det stora plusset hos "värdepappersköp" är att det inte blir massa prylar att husera någonstans. Chansen är också större att du får mer tillbaka när du säljer jämfört med att sälja ting.

Cykla. Till skillnad mot bil så kostar en cykel i princip ingenting i jämförelse. Ingen försäkring, ingen besiktning, inga parkeringsböter, ingen parkeringsavgift, ingen skatt för att använda vägarna (motsvarande bilskatt). En cykel är också väldigt billig att reparera! Vi kan bara tacka för att politikerna inte har gett sig på och reglerat sönder denna marknad (också). Plus att man får lite motion på köpet.

Promenera - enkelt och omkomlicerat sätt att uppleva nya omgivningar på ett harmonisk sätt. Själv föredrar jag att lyssna på något inspirerande under tiden.

Meditation, medveten närvaro, träna hjärnans prefrontala cortex, använd 20 minuter varje morgon och kväll för att öva på att få sinnet fridfullt. Ger dig förhoppningsvis i slutändan ett bättre omdöme. 

Är man stressad av olika tankar är det skönt att meditera.


Har du fler förslag som passar?

2014-03-02

Prylomsorg tar en del tid alltså..

Ja som vi vet tar prylar mycket tid.. Mindre med prylar = mer tid för annat.. simple..

Tack och lov minskar tiden jag lägger på prylar... då antalet prylar håller på och minska.



Här är bara några exempel på förra veckans prylomsorg..


Exide Tudor, tror det är på 80 amperetimmar. Det var dags för laddning med Ctek M100
Ladda marinbatteriet som användes och inhandlades för "roadtrippen" (semester). Extra
batteri då bilens egna batteri inte riktigt räcker till ibland.
Ett blybatteri får sulfterade ytor då det står oladdat för länge eller volten sjunker för lågt (=förstör dess funktion). Ett blybatteri måste minst laddas var tredje månad och inte släppas under 12 volt..

Toyota Starlet vars blybatteri underhållsladdas. Jag använder en bra laddare från svenska CTEK, nämligen marinladdaren M100.
Toyotan som står avställd, även dess batteri behöver en laddning då och då för att behålla sin fräschet. Det var dags för det igen.



Kian: Jag körde sönder höger bakbroms för drygt någon vecka sedan. Jag kom hem från träningen och eftersom Kian troligen snart ska skrotas så kör jag ganska ovårdsamt med den (jag vet ganska barnsligt). Varav jag backade snappt och snärtigt bakåt, men höll på att köra in i en grannes bil så fick "ställa" mig på bromsen. Då fastnade den högra bromsen och bilen tycktes först inte gå att rubba (alltså högra bakhjulet hade totalt låst sig). What to do?. Lyckades i alla fall få bilen till dess parkeringsplats efter lite knixande fram och tillbaka (tack vare att det är så mycket lösgrus utspritt) och var ute och fixade med den förra helgen. INGE KUL VÄDER!! Men gick snabbt att konstatera att bromsklossarna hade lossnat. Beläggen ramlade ur när jag tog bort kåpan. Se frasor av bitar bredvid stämjärn :)

Bromsbackar utan belägg.. Nu är bilen fixad i alla fall och går att köra.. MEN ganska ONÖDIGT beteende av mig att köra ovårdsamt. Jag lärde mig att inte bromsa för häftigt när man backar! Learn and adapt. Ska köra försiktigare framöver.



 Japp, detta var ett litet inlägg med sensmoralen att prylar tar tid. Vill du att prylarna stjäl din tid?