2023-07-23

Sinnesrobönen

När jag fylls av medvetenhet att något är på väg att gå åt skogen (som jag kanske tror jag kan förändra..).. Försöker jag erindra mig,,bedjande, och ödmjukt anhålla,,, eller begära (om något)..

Känns som jag skrivit om sinnesrobönen tidigare men hittar inte inlägget nu så here goes.

 ..

"Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden." - Reinhold Niebuhr 1926, den heter "Sinnesrobönen"


Sinnesro - vad jag kan kontrollera

Trevlig sommar på er!

Oerhört bra från Epiktetos!


Verkligen tänkvärt och grund till sinnesro (kanske)


Bokutdrag från

Epiktetos – Handbok i livets konst

//sidan 9, här börjar boken som jag tolkar det, Kapitel 1 //
”Somliga saker kan vi bestämma över, andra inte.
Vi bestämmer över våra åsikter och vår inställning, vårt begär och vår motvilja – med andra ord allt sådant som vi gör själva. Men kroppen bestämmer vi inte över, inte våra ägodelar heller, vårt anseende och vår ställning – kort sagt sådant som vi inte gör själva. Det vi bestämmer över är till sin natur fritt, okuvat, obundet, medan det vi inte bestämmer över är svagt, fängslat och hämmat. Det är inte vårt.

Kom därför ihåg detta: om du betraktar det förslavade som fritt och det främmande som ditt eget, kommer du att stöta på hinder, bli tungsint och orolig och en enda protest mot både gudar och människor. Om du däremot bara betraktar det som verkligen är ditt som ditt och allt det som andra bestämmer som främmande – vilket det ju också är ä- då kommer ingen att kunna tvinga dig till någonting eller stoppa dig, du kommer aldrig att behöva klandra eller anklaga någon, aldrig göra någonting som du inte själv vill, aldrig få någon fiende. Ingen människa kommer heller att kunna skada dig, ingenting skadligt att drabba dig.
Om du ställer upp ett så högt mål för dig, glöm då aldrig att du måste sätta in alla dina krafter på att nå det, helt avstå från mycket och skjuta upp mycket annat. Om du försöker nå det målet men //s10 // samtidigt också få höga ämbeten och vinna stor rikedom, kan det hända att du inte ens lyckas komma i åtnjutande av de sistnämnda jordiska värdena, eftersom du strävade efter någonting högre än dem. Och helt visst kommer du att gå miste om det som ensamt kan ge dig frihet1  och lycka.
Gå därför in för att möta varje obehagligt yttre intryck med kommentaren: ”Det är bara en inbillning och inte vad det ser ut att vara”. Undersök sedan saken och pröva den enligt de principer du har antagit. Viktigast är då frågan om intrycket har att göra med det vi bestämmer över eller inte. Rör det inte det vi bestämmer över, säg då utan tvekan: ”Det där angår mig inte.”
1 Frihet (eleutheria) var ett av stoicismens grundbegrepp (jfr nedan not 5 och not 17). Med sin slavbakgrund hade Epiktetos haft särskild anledning att grubbla över vad sanna och fullödig frihet är.

//slut sidan 10 //