2023-11-05

Arkitektur - ett tecken på tiden vi lever i

 Arkitektur är intressant ur många aspekter. 

- Arkitektur säger något om tiden vi lever i och dess rådande ideologi. Om det är dom kloka som styr eller mindre kloka. Arkitektur är kanske en fingervisning av hur nationen mår överlag. Dagens inlägg är kanske inte så positivt, men känner att jag behöver lätta mitt hjärta en aning, hoppas ni står ut. Eller rent av känner samma som jag.

Arkitektur och inredning kan formas smart, genomtänkt och genom gedigen erfarenhet av vad som fungerar. Erfarenhet och kunskap hos de som har makten. Mindre förbättringar av något som redan är en bra konstruktion, ungefär som japanerna i många år  haft "small design changes" som filosofi. Alltså inte "kasta ut barnet med badvattnet" och uppfinna hjulet och allt annat på nytt. Kvalité har uppnåtts genom många års testande och konstruerande. Det kastas inte bort i en handvändning. 

Kolla in Hagastaden i Stockholm som (enligt mig) är exempel på dålig kompetens. 

Första gången jag såg "hemska tornet" trodde jag att "det är inte färdigbyggt". På håll såg huset såg ut att ha blivit bombat. Jag frågade min arbetskollega, "ska det se ut så där", han skrattade bara. Båda tyckte det såg för "piiip" ut.

Bildurklipp från https://kulturbilder.wordpress.com/2021/12/03/hagastaden-sa-forstors-stockholm-av-nya-betonggetton/

Michael Diamant intresserad av traditionell arkitektur, får högt blodtryck av att besöka Hagastaden i Stockholm säger han. Ett betonggetto där modernismen idéer fått gå loss. Se gärna YouTubevideon här. "Tax money at work" som han säger.

Prometheus vs Epimetheus

Prometheus antik grek: och betyder möjligen "förutseende" eller förtanke, kallas ibland för eldens gud. Det är så man vill vara (enligt mig).

Epimetheus titanens gud för eftertanke och ursäkter. - De flesta av dagens och gårdagens politiker som inte ens erkänner vad dom ställt till med.

Så man kan göra såsom många rådande idéer är idag. Man kastar ut det tidigare fungerande och säger sig ska skapa "något mycket bättre", som inte är fast i det gamla "tråkiga" etc. Man kastar ut det gamla och säger sig att nu är det "årets år" och då ska vi tänka nytt och modernistiskt. "Det finns inget att lära av de äldre, vi vet mycket bättre nu" etc. Det finns en uppblåsthet som att "idag är vi smartare än dom som levde förr" (trots att de flesta bara har sociala medier och gammelmedia som input).. Lite av den rådande mentaliteten överlag i Sverige. De flesta lyssnar på oerfarenheten istället för det som stått tidens tand.

Idéer som fungerar dåligt och som bara kostar pengar och gör samhället till ett sämre ställe. Ett samhälle på dekis, där människor i slutändan trivs allt sämre.

Jag ser det överallt, bristen på kritiskt tänkande, ja tänkande överlag. Man startar ett projekt och försöker efter eget huvud lösa / designa något "som ska bli mycket bättre", men som sällan lever upp till förväntningarna. Kompetensen är för dålig helt enkelt, man står inte på andras människors axlar, människans egna intellekt står sig tunn mot erfarenhet och kunskap som byggts upp genom århundraden. Kunskapsöverföringen har inte fungerat.

Det finns såklart undantag från regeln men klokheten och visheten är i klar minoritet och blir överkörda gång på gång av den "dumma massan". Kanske mina förväntningar bara är alldeles för höga, vi har trots allt kultiverat dumhet rätt länge nu..

---------------  -----------

4:45 "Modernismen är en rätt onödig byggnadssätt, därför att den uttrycker ingenting lokalt. Den är bara idiotisk eftersom den aldrig får lära av tiden före så gör den hela tiden en massa misstag, som kostar pengar. Och den är inte ekologisk hållbar. Alltså, vad som gör en byggnad ekologiskt hållbar och klimatsmart. Det är inte materialet. Det är att vi vill bevara den. Så bygger du en vacker byggnad så kommer människor anstränga sig för att hitta nya användningsområden till den. Det är därför,,, om du tänker så här, Kvarnholmen, det är en gammal kvarn. Man funderade på att göra ett operahus, liksom, av en gammal gasklocka.

Kan någon föreställa sig att man skulle göra samma sak med en gasklocka från 70-talet, eller 80-talet? Det är liksom inte en chans." - Michael Diamant, en av grundarna till Arkitekt upproret, https://www.youtube.com/watch?v=UnmT4lMugaI

Bild från: https://tengbom.se/projekt/stockholms-konserthus/

En gasklocka från 70 eller 80-talet är det till och med svårt att hitta bilder på, så fula är dom. Ingen tar en bild på en sådan (om man nu inte säljer dem förstås).

Här en bild från dagens billiga varianter som man primärt köper för att dom är billiga att tillverka i relation till något vackert. Dom kommer troligtvis rivas i framtiden när dom tjänat ut sin roll.

Tror du att detta blir en kulturscen i framtiden?
Från EU:s rapport: "SUCCESSFUL BIOENERGY VILLAGES IN EUROPE"

2023-08-16

Leva i husvagn på camping

Kan man leva enkelt i husvagn på en camping? 

Hittade ett gammalt inlägg jag skrivit som jag inte publicerat. Skrev det när jag stod på en camping, tänkte jag kunde publicera.. Jag kommer skriva lite mer om min camping period i ett inlägg framöver. Här är några tankar:

Det kan vara väldigt svårt att skriva sig där.. I många fall får du inte bo på en camping. Typ kommunregler för att dom ska slippa ordna med skolskjuts och annan service de måste anordna. Den camping som jag stod på tillät bara max 10 st. som bodde där heltid (kommunregler). Det var dock fler än så som bodde heltid men skrivit sig på andra ställen. (Nej jag kommer inte skriva vart).

Nackdel. Du kommer ibland långt från träningsställen eller andra aktiviteter. Ganska långt till matbutik etc. Du kommer dock ofta nära natur vilket har sin charm det också.

Det kan vara något meditativt med att fixa i trädgården, lugnande på något vis. Det kan också kännas betungande att det aldrig tar slut med ogräsrensande eller trimning.

Extremt lyhört jämfört med riktigt isolerat hus/lägenhet. Har du (i mina ögon) otur får du någon skrikig alkolist bredvid, som ofta har andra drickglada som kommer på besök. Hackspetten är charmig första gångerna man hör denne, men blir tröttsamt i längden.

Du hör grannarna (hundskall, musik, festande), du hör bilar köra förbi, du hör fåglarna skrika (speciellt våren) och föra liv när det är parningssäsong. Fåglarna är charmiga när man är vaken, men att höra en duva sitta och "cro,cro" utanför fönstret tidigt på morgonen blir tröttsamt i längden.

Du kan styra värmen själv till skillnad mot lägenheten jag bor i nu. Mycket skönt. Värmen är alltså i princip bättre än i lägenhet. Dock kan den strula om du bor i äldre husvagn så som jag gjorde. Jag hade läckage och fick byta gummislangar som blivit gamla, hårda och spröda. Plus att cirkulationspumpen skråla ibland (var nog på sista hängrepet).

Solceller och batteri hjälper till med strömförsörjning på sommarn. En sommar köpte jag jag ingen el alls tack vare solcellerna. Fick dock såklart betala den fasta elavgiften ändå.

Du kan som sagt ha för högljudda grannar med hund som skäller så fort någon person går förbi. Eller så har du tur och får jättetrevliga grannar. Det är ungefär som i lägenhet, där du kan få otur och få en barnfamilj eller någon partynisse eller liknande som gillar hög musik.

Det finns sociala aktiviteter som generellt är trevliga, man lär känna lite nytt folk. Man lär sig mycket matnyttigt. Det är ofta människor som testat mycket jämfört med "vanligt folk" på en camping. Det är charmigt att vara där när vädret är på topp. Gå iväg och diska vid den gemensamma stugan etc. Gå och tömma toa etc.

Det finns alltid något att göra, tomten behövs skötas om. Och är det inte tomten så behövs vagnen fixas om den är gammal som i mitt fall. Eller så plockar man blåbär eller går någon promenad ner till vattnet.

Många har vackra tomter.

Några spontana ord om livet i husvagn på camping.

2023-07-23

Sinnesrobönen

När jag fylls av medvetenhet att något är på väg att gå åt skogen (som jag kanske tror jag kan förändra..).. Försöker jag erindra mig,,bedjande, och ödmjukt anhålla,,, eller begära (om något)..

Känns som jag skrivit om sinnesrobönen tidigare men hittar inte inlägget nu så here goes.

 ..

"Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden." - Reinhold Niebuhr 1926, den heter "Sinnesrobönen"


Sinnesro - vad jag kan kontrollera

Trevlig sommar på er!

Oerhört bra från Epiktetos!


Verkligen tänkvärt och grund till sinnesro (kanske)


Bokutdrag från

Epiktetos – Handbok i livets konst

//sidan 9, här börjar boken som jag tolkar det, Kapitel 1 //
”Somliga saker kan vi bestämma över, andra inte.
Vi bestämmer över våra åsikter och vår inställning, vårt begär och vår motvilja – med andra ord allt sådant som vi gör själva. Men kroppen bestämmer vi inte över, inte våra ägodelar heller, vårt anseende och vår ställning – kort sagt sådant som vi inte gör själva. Det vi bestämmer över är till sin natur fritt, okuvat, obundet, medan det vi inte bestämmer över är svagt, fängslat och hämmat. Det är inte vårt.

Kom därför ihåg detta: om du betraktar det förslavade som fritt och det främmande som ditt eget, kommer du att stöta på hinder, bli tungsint och orolig och en enda protest mot både gudar och människor. Om du däremot bara betraktar det som verkligen är ditt som ditt och allt det som andra bestämmer som främmande – vilket det ju också är ä- då kommer ingen att kunna tvinga dig till någonting eller stoppa dig, du kommer aldrig att behöva klandra eller anklaga någon, aldrig göra någonting som du inte själv vill, aldrig få någon fiende. Ingen människa kommer heller att kunna skada dig, ingenting skadligt att drabba dig.
Om du ställer upp ett så högt mål för dig, glöm då aldrig att du måste sätta in alla dina krafter på att nå det, helt avstå från mycket och skjuta upp mycket annat. Om du försöker nå det målet men //s10 // samtidigt också få höga ämbeten och vinna stor rikedom, kan det hända att du inte ens lyckas komma i åtnjutande av de sistnämnda jordiska värdena, eftersom du strävade efter någonting högre än dem. Och helt visst kommer du att gå miste om det som ensamt kan ge dig frihet1  och lycka.
Gå därför in för att möta varje obehagligt yttre intryck med kommentaren: ”Det är bara en inbillning och inte vad det ser ut att vara”. Undersök sedan saken och pröva den enligt de principer du har antagit. Viktigast är då frågan om intrycket har att göra med det vi bestämmer över eller inte. Rör det inte det vi bestämmer över, säg då utan tvekan: ”Det där angår mig inte.”
1 Frihet (eleutheria) var ett av stoicismens grundbegrepp (jfr nedan not 5 och not 17). Med sin slavbakgrund hade Epiktetos haft särskild anledning att grubbla över vad sanna och fullödig frihet är.

//slut sidan 10 //

2023-03-01

Den rätta värdegrunden

Den där "värdegrunden" igen..

Summerar man ihop 2010-talet och 2020-talet "so far" blir det nog synonymt med den s.k. värdegrunden eller risken att någon blir kränkt. Vi har hört det till leda på olika arbetsplatser.. och i media. Ni vet, typ risken för att bli kränkt.. för att höra något man inte vill höra..

Överallt hänvisas det till "värdegrunden". Kanske lite mindre nu än för 5-10 år sedan eller? Kan det vara ett liiitet sundhetstecken? Toppstyrets verktyg number one.

Här är ett exempel på gymnasieskolan Rudbeck i Stockholm (Sollentuna). Utan att undertecknad är insatt så verkar det finnas en eventuellt risk att någon känner sig kränkt under NT veckan så då är det lika bra att stänga ner den? Tar för mycket fokus från det andra? Det verkar inte eleverna gilla. Det är trots allt en 50-årig tradition som därmed bryts, men det är som det mesta som är kul, det passar inte in i byråkraternas tråkiga värld.

Lite på samma tema som Ian Flemings James Bond noveller nu måste skrivas om för dom är stötande för vissa. "Can't leave nothing unchanged".. Samma tema hos Roald Dahl förresten, ska skrivas om för att språk anses stötande.. Ingenting får vara i fred i en värld där människorna tappat fotfästet.. 

Saker ändras inte för att man beskriver dem på ett annat sätt.

På 60-talet så sa man t.ex. utlänning och så tyckte man att nä men det var lite negativa associationer, det här med utlänning. Så att då lanserade man ordet invandrare. Och sen så har man då idag börjat säga att vi ska inte säga invandrare.. för alla är inte invandrare. Så då ska vi säga nysvenskar. Alltså det här är att skjuta budbäraren hela tiden. Det här är samma grej som när du ändrar, såhär, skurkärring till städtant, till lokalvårdare, till hygientekniker. Såhär, om det finns en negativ laddning i någonting så hjälper det inte att ändra på språket. Att ändra på språket är som att ge Alvedon mot en allvarlig sjukdom.” – Fredrik Lindström, Podcast: Sista Måltiden. #149 - Min kompis invandraren (Gäst: Fredrik Lindström)

Dumheten verkar inte kunna lämna något i fred.. Den är ju trots allt oändlig (enligt Einstein)..

Skrattade till lite när jag såg detta uttalande från skolchefen.

"[...] att förbättra NT är som att polera en bajskorv."


"[...] att förbättra NT är som att polera en bajskorv."
Från Riks video - NT veckan ses som en bajskorv av skolledningen. :-)

Hur vore det att undervisa elever så dom inte blir så kränkta istället.. Stärk deras självkänsla? Eller att inte ha så stort fokus på om någon känner sig kränkt?

Här en annan skola. Orionskolan som skolinspektionen inte gillade.. Människor som kan skriva text på papper (skrivstil, texta etc) med penna är ute, nu ska vi skriva på tangentbord istället. Nya tider.. 

- Innggeeeeeee koooooonstigt alls.


Källa:

Publ. 2023-02-28. Youtube channel: Riks. 50-årig tradition skrotas på Rudbeck gymnasium – nu rasar eleverna. YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=W-f7mSD5OnA